Ålands 4H  /  Barnens trädgård och snickeri

Barnens trädgård och snickeri

Ålands 4H:s Leader-projekt under tiden 01.07.2018-30.09.2020
Ålands 4H distrikt ska iordningställa en besöksträdgård samt snickeri i anslutning till nya 4H-gården. Barnens trädgård ska bli en plats där barn och ungdomar (samt andra besökare) har möjlighet att bekanta sig med odling och även själv ta del i odlandet.

I trädgården ska finnas fruktträd, bärbuskar, land för odling av olika grönsaker samt ett växthus att driva upp plantor i samt odla tomater. I trädgården kan besökarna uppleva odling med alla sinnen, även smaka på det som finns att tillgå vid tiden för besöket. Förutom odling kommer vi bland annat att kunna visa hur kompostering fungerar och använda oss av materialet i odlingen. Kryddrabatten kan också fungera som en fjärilsrabatt som lockar till sig fjärilar. I det södra hörnet av trädgården vill vi bygga en grillplats med stadiga sittmöbler för att använda i olika sammanhang.

I 4H gården finns ett rum avsett för att bli snickeri. Rummet är redan inrett med några snickarbänkar, men behöver anpassas för att passa barn och ungdomar. I snickeriet planerar vi hålla snickarträffar och bygga bland annat fågelholkar och insektshotell. Återbruk av material kommer vara prioriterat. Vi kommer att ha möjlighet att göra saker som kan användas i trädgården, till exempel trädgårdsskrämmor, fågelbad, betongfigurer, återbrukskonst mm.

Det händer i trädgården:

Vi har odlat potatis, morötter och spenat under sommaren 2018.
Vi har grävt grund för växthus och grillplatsen och på sommaren 2019 börjar vi med vårt växthusbygge och fortsätter iordningsställa trädgården.

Våren 2019 utökade vi vår trädgårdsland och vid tillfället odlar vi morötter, rödbetor, dill, persilja, olika sortens ärter, kålrot, grönkål, spenat, ringblommor, majs, prydnaspumpor och halloweenpumpor. Vi har tillverkat odlingslådor tillsammans med våra medlemmar och odlar frilandstomater, månadssmultron, tagetes och frilandsgurka i dom.

 


Växter i trädgården:

Planterade träd och buskar:
– röda vinbärsbuskar
– päronträd
– äppelträd
– aprikosträd
– fläder

Andra fleråriga växter:
– rabarber
– månadssmultron


Snickeri:

Snickeriet är tömt och städat, nästa steg är att börja jobba med inredningen.


Projekt redovisningar

Mellanrapport 1 mars 2019
Reserapport till Barnens trädgård i Örebro
Mellanrapport 2 september 2019