Ålands 4H  /  4H kurser

Anmäl intresse till vårens kurser!

Kommande kurser:

Företagskurs:

Är du intresserad av att tjäna dina egna pengar och av affärsverksamhet? Då är företagskursen något för dig! I kursen lär du dig om hur du kan starta ditt eget företag på ett lätt sätt, vad ett 4H-företag är samt vad som menas med lättföretagande. Du får kunskaper som krävs för att du ska kunna agera företagsamt och som en företagare. Det som tas upp i kursen är bl.a. företagsuppstart, marknadsföring, prissättning, bokföring och utveckling av verksamheten.

Denna kurs passar dig som vill påbörja din egen verksamhet, erbjuda tjänster såsom hundpassning eller som bara är intresserad av ekonomi och företagsamhet. Du får efter kursen också hjälp med din egen idé eller din egen företagsuppstart. Kursen kommer att börja i mitten av mars och pågå till slutet av april & du får ett diplom vid avslutad kurs. Du kan delta på kursen om du är 13 år och äldre och du bör vara 15 år för att börja med lättföretagande. Nedan finns ytterligare info:

 

Anmäl intresse till kursen genom formuläret nedan innan den 6:e mars!

 

Arbetslivskörkortskurs:

Om du ska påbörja ett nytt jobb eller ett sommarjobb så är detta kursen för dig! I arbetslivskörkortskursen lär du dig allt du behöver veta om att vara arbetstagare, vad arbetslivet inbegriper samt om ett nytt sätt att tjäna pengar genom lättföretagande. Under kursens gång lär du dig om vilka dokument som krävs i arbetslivet, dina rättigheter och skyldigheter samt att du också får träffa en arbetsgivare.

Kursen hålls i maj och du kan gå kursen om du är 13 år och äldre. Anmäl intresse genom att fylla i formuläret nedan.

Pågående kurser:

Dogsitter (fullbokad våren 2020):

I kursen dogsitter lär du dig grunderna i hundskötsel och får den baskunskap du behöver för att kunna agera som självständig hundvakt. Kursen börjar i slutet av januari och pågår tills slutet av februari och du får ett diplom vid avklarad utbildning. Kursavgift 30 euro/ kurs.

Du kan utbilda dig till 4H-dogsitter om du är 13 år fyllda (eller fyller 13). Under kursen lär du dig om hundens beteende, 1:a hjälp, utfodring, sjukdomar, ordningsregler som gäller för hundar, problemhundar, olika raser och deras egenheter, valpskötsel, hundens språk, pälsvård och djurskydd.

För att kunna börja jobba som dogsitter bör du också gå Företagsamhetskursen, eller Arbetslivskörkortskursen

 

4H i skogen:

4H i skogen är en mångsidig kurs och består av en obligatorisk del och några valfria delar. Du lär dig bland annat om växtplatserna i skogen, de vanligaste trädslagen, plantering och slyröjning. Du som är intresserad kan under våren delta på valfria tilläggskurser i skytte och skogsfärdighet, där du bl.a. lär dig skytte i praktiken och att använda röjsågen på ett säkert sätt. Målsättningen är att ge baskunskaper och basfärdigheter för dylika arbetsuppdrag, eller för jaktintresserade. Kursen kommer att äga rum i slutet av januari och februari, med en möjlighet att gå jägarexamen som ett tillägg i mars.

Jägarexamen kommer att hållas 2.3, 5.3, 9.3 och 12.3 kl. 19:00-21:00 och tent hålls 16.3.

Du som är 13 år och äldre kan delta på kursen.
OBS! Du måste vara minst 16 år gammal och ha genomgått en 40 timmars utbildning för att få arbeta på egen hand med röjsåg. Annars ska arbetet ske under handledning och övervakning av en vuxen.

 

Vi ser nu över hurudant intresse det finns bland ungdomar att delta på dessa kurser. Mera information om kursdatum och tider kommer snart. Anmäl intresse genom att fylla i formuläret nedan: