Läs mera om 4H:s kurser för ungdomar

Projektet Företagsamma fyrklövern har avslutats 31.12.2021.
Om du är intresserad att delta i kurser, kan du kontakta oss på kontoret: info@4h.ax eller tel. 040 752 3901.

Du kan läsa om hundvakts- företags- arbetslivskörkorts- och 4H i skogen kurserna här och anmäla intresse via formuläret längst ner. Kurserna lämpar sig för dig som är 13 – 29 år och kursdeltagare får ett kursintyg efter avklarad kurs

 

 

För hundälskaren:

Dogsitter:

I kursen dogsitter lär du dig grunderna i hundskötsel och får den baskunskap du behöver för att kunna agera som självständig hundvakt. Kursen lämpar sig för dig som vill bli hundvakt, eller som bara vill lära dig mer om hundar.

Du kan utbilda dig till hundvakt om du är 13 år fyllda (eller fyller 13 det år då kursen äger rum). Under kursen lär du dig om hundens beteende, 1:a hjälp, utfodring, sjukdomar, att tyda hundens signaler, hur man skolar hunden, olika raser och deras egenheter, lagstiftning, att hantera en hund, pälsvård och djurskydd. Vill man får man också bekanta sig med hundsport.

För att kunna börja ta emot uppdrag som dogsitter bör du också gå Företagsamhetskursen, eller Arbetslivskörkortskursen

För den som är intresserad av arbetsmarknaden:

Arbetslivskörkortskurs:

Vill du lära dig om arbetslivet och på så sätt vara redo för jobb och för vad arbetslivet har att erbjuda? Då ska du anmäla dig till 4H:s Arbetslivskörkortskurs!

 

Kursen lämpar sig för dig som ska på prao eller börjar bli i den åldern att du så småningom kan söka jobb. Den lämpar sig också för dig som är sysslolös eller för dig som bara vill veta mer om arbetslivet, spelregler och att söka jobb. I Arbetslivskörkortskursen lär du dig allt du behöver veta om att vara arbetstagare, vad arbetslivet inbegriper samt om spelregler i arbetslivet. Under kursens gång lär du dig också om vilka dokument som krävs i arbetslivet, hur man bedriver bra kundtjänst och du får träffa en arbetsgivare.

 

För den företagsamma eller händiga:

Företagskurs:

Är du intresserad av ekonomi och affärsverksamhet? Då är företagskursen något för dig! I kursen lär du dig om hur du kan börja med företagande, vad ett 4H-företag är samt vad som menas med lättföretagande. Du får kunskaper som krävs för att du ska kunna agera företagsamt och som en företagare. Det som tas upp i kursen är bl.a. olika sätt man kan testa företagande på, marknadsföring, prissättning, bokföring, utveckling av verksamheten och hållbarhet.

Vi vill erbjuda möjligheter även för dig som studerar på annan ort eller har begränsade möjligheter till fysiskt deltagande, därför kan du delta på företagskursen från soffan (eller annan valfri plats) hemifrån. Denna kurs passar dig som vill påbörja din egen verksamhet, erbjuda tjänster såsom hundpassning eller som bara är intresserad av ekonomi och företagsamhet. Du får efter kursen också hjälp med din egen idé om du önskar. Deltagare får ett diplom vid avslutad kurs. Du kan delta på kursen om du är 13 år och äldre.

 

För skogsfantasten:

4H i skogen:

Denna kurs arrangeras i samarbete med Ålands Skogsvårdsförening. 4H i skogen är en mångsidig kurs och består av både teoretiska och praktiska inlärningstillfällen. Du lär dig bland annat om växtplatserna i skogen, de vanligaste trädslagen, arbetsredskap, plantering och slyröjning. Du får också testa plantering samt delta på en skogsdag. Du som är intresserad kan också ta jägarexamen. Målsättningen är att ge baskunskaper och basfärdigheter för dylika arbetsuppdrag, eller för skogsintresserade. Om skogsbranschen intresserar så är detta absolut kursen för dig!

Här kan du läsa om jägarexamen

Du som är 13 år och äldre kan delta på kursen.
OBS! Du måste vara minst 16 år gammal och ha genomgått en 40 timmars utbildning för att få arbeta på egen hand med röjsåg. Annars ska arbetet ske under handledning och övervakning av en vuxen.

Om du är intresserad av någon av kurserna skicka ett mejl till:  info@4h.ax

 

Back to top of page