Odla hemma

Hemmaodling är enkelt, så länge man kommer ihåg att kolla till sin odling och såklart vattna!
Man kan göra egna krukor av tidningspapper, äggskal eller av toapappersrullar. När växten är några cm hög måste man plantera om den, antingen ut eller i en lite större kruka, så rötterna får plats och utvecklas!
Det finns många tips och trix på hur man kan göra, men med detta kommer du en bit på väg. Om du vill lära dig  vika egna tidningspapperskrukor finns det massor med bra tips på google.

Det finns massvis med frön du kan stoppa i jorden och sedan se om de börjar gro!
Apelsin, citron, tomat och paprika t.ex., men också avokado-kärnor kan börja gro! Avokadon måste du placera så att den nuddar i vatten, och där måste du vänta ganska länge innan det kryper ner en rot från kärnan, men sen när du ser rötterna är det bara att stoppa halva kärnan ner i jorden!

Såhär såg mina krukor ut! När jag var klar stoppade jag ner dem i en plastlåda så det blir som ett litet växthus!
Till ägget klippte jag en bit från en äggkartong, så att den skulle hållas upp.

Jorden jag använt är vanlig såjord, vilken som helst duger egentligen!
… Sen är det bara att vänta och komma ihåg att vattna! Ha en liten sprayflaska nära till hands så kan du spraya när du går förbi.

Ärtskott är gott och enkelt att odla! Köp helt vanliga torkade gula ärter, ta en kruka och fyll den med jord och placera ärterna på jorden högst upp. De ska inte ligga på varandra, mer som ett jämt lager. Du kan täcka med lite plastfolie tills de börjar gro! Om de börjar mögla har du vattnat för mycket.
Smörgåskrasse är också enkelt, det kan man dessutom strö ut på ett lager hushållspapper. Håll fuktigt, så växer krassen upp inom 1-2 veckor!

Nu är det bara att vänta! Lycka till, och skriv gärna till oss om ni har odlat något hemma redan, eller funderar på att göra det.

Uppdatering: Såhär ser krasse- och ärtodlingarna ut efter bara en vecka!

Uppdatering:

Se hur fint ärtskotten växer! Nu kan man äta dem!


Här är solrosorna (som jag stoppade ner i äggskalet)! Som ni ser så blir de lite långa och skrangliga, så det gäller att plantera om dem ganska snabbt! Plantera dem såhär i en större kruka och stick ner en blompinne som stöd.

 

Back to top of page