Trädgården

Ålands 4H distrikt har färdigställt en besöksträdgård samt snickeri i anslutning till  4H-gården genom Leader-projekt Barnens trädgård och snickeri.
Trädgården är en plats där barn och ungdomar (samt andra besökare) har möjlighet att bekanta sig med odling och även själv ta del i odlandet. I snickeriet håller vi kurser och lär våra medlemmar att snickra och bygga t.ex. insektshotell, fågelholkar och hopphinder till kaniner.

Åland 100 och Minnenas trädgård
Under 2021-2022 ska trädgården utvecklas ännu mera som ett litet projekt under jubileumsåret Åland 100.

Då ska vi förverkliga en ”Minnenas trädgård” med gamla perenner och en örtgård med kryddväxter och den kommer att bli en del av Barnens trädgård. I snickeriet kommer vi att bygga fågelholkar för holkträd runt om 4H-gården under våra aktiviteter och holkarna ska självfallet vara 100 till antalet för att återknyta till Åland 100.

 


Hänt i trädgården:

Våren 2019 utökade vi vår trädgårdsland och odlade morötter, rödbetor, dill, persilja, ärter, kålrot, grönkål, spenat, ringblommor, majs, prydnaspumpor och halloweenpumpor. Vi tillverkade odlingslådor tillsammans med våra medlemmar och odlade frilandstomater, månadssmultron, tagetes och frilandsgurka i dom.
Odlingskurs och odlingsklubben har tagit hand om sådden, en del av skötseln, tillverkning av odlingslådor samt skörd av grönsaker.

Växthuset fick vi färdigt monterat i oktober 2019 med hjälp av talkoarbete.

Under 2020 har vi fått grilltak på plats, byggt ett stort insektshotell samt odlat och skördat olika grödor. Sommaren 2021 började vi vårt Åland 100 projekt Minnenas trädgård. Vi har anlagt en blomsterhörna där vi har planterat gammeldags blommande perenner, såsom kärleksört, pioner, klematis, rosor och krollilja. En örtagård byggs intill där vi färdigställer odlingslådor av olika material och planterar kryddväxter såsom pepparrot, dill, kummin och gräslök m.fl.

 


Växter i trädgården:

Planterade träd och buskar:
– röda vinbärsbuskar
– svarta vinbärsbuskar
– vita vinbärsbuskar
– päronträd
– äppelträd
– aprikosträd
– fläder

Andra fleråriga växter:
– rabarber
– månadssmultron
– humle
– hallon
– jordgubbar

Grönsaker och rotfrukte:
– jordärtskockor
– morötter
– potatis
– grönkål
– rädisor
– olika tomatsorter
– paprika
– sockermajs
– ärter
– squash
– halloweenpumpor
– sallad

Örter och kryddväxter:
– persilja
– dill

Blommor:
– solrosor
– borstnejlikor
– blomkrasse
– ringblommor


Det händer i snickeriet:

Vi har inrett snickeriet och hållit kurser samt använt det i vår dagliga verksamhet.


LEADER-projekt: Barnens trädgård och snickeri

Ålands 4H:s Leader-projekt under tiden 01.07.2018-30.09.2020
Ålands 4H distrikt ska iordningställa en besöksträdgård samt snickeri i anslutning till 4H-gården. I trädgården ska finnas fruktträd, bärbuskar, land för odling av olika grönsaker samt ett växthus att driva upp plantor i samt odla tomater. I trädgården kan besökarna uppleva odling med alla sinnen, även smaka på det som finns att tillgå vid tiden för besöket. Förutom odling kommer vi bland annat att kunna visa hur kompostering fungerar och använda oss av materialet i odlingen. Kryddrabatten kan också fungera som en fjärilsrabatt som lockar till sig fjärilar. I det södra hörnet av trädgården vill vi bygga en grillplats med stadiga sittmöbler för att använda i olika sammanhang.

I 4H gården finns ett rum avsett för att bli snickeri. Rummet är redan inrett med några snickarbänkar, men behöver anpassas för att passa barn och ungdomar. I snickeriet planerar vi hålla snickarträffar och bygga bland annat fågelholkar och insektshotell. Återbruk av material kommer vara prioriterat. Vi kommer att ha möjlighet att göra saker som kan användas i trädgården, till exempel trädgårdsskrämmor, fågelbad, betongfigurer, återbrukskonst mm.

Projekt redovisningar

Mellanrapport 1 mars 2019
Reserapport till Barnens trädgård i Örebro
Mellanrapport 2 september 2019
Mellanrapport 3 mars 2020
PDF file

Slutrapport september 2020PDF file

Back to top of page